Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Χαμογελάτε παρακαλώ;

Όπως έλεγε και ο Αριστοτέλης , παιδιά μου, μέρα χωρίς χαμόγελο είναι μια χαμένη μέρα. Από κει και πέρα το πήραν και το είπαν πολλοί αλλά -όπως και να το κάνουμε- ο αρχαίος φιλόσοφος είναι ο πρώτος διδάξας. Διότι οι αρχαίοι ημών πρόγονοι δεν ήταν καθόλου στρυφνοί ή αγέλαστοι όπως πιστεύει ο πολύς κόσμος. Αντιθέτως η σοβαροφάνεια είναι φαινόμενο μάλλον της σύγχρονης εποχής.

Όπως και να'χει χαμογελάστε! Δεν υπάρχει τίποτα πιο όμορφο από ένα χαμόγελο που μοιράζονται ακόμα και δύο άγνωστοι. Tο χαμόγελο είναι μεταδοτικό, ερωτικό, ζεστό, όμορφο, αφοπλιστικό, σαγηνευτικό και πολύτιμο. Ένα και μόνο χαμόγελο είναι αρκετό για να καταφέρει πολλά. Μικραίνει τις αποστάσεις ανάμεσα στους ανθρώπους, παρηγορεί, δίνει κουράγιο, εκδηλώνει την αγάπη ή τη φιλία, γοητεύει και κάνει τα πάντα γύρω μας να φαίνονται πιο χαρούμενα, πιο χρωματιστά, πιο ξέγνοιαστα. Η ζωή σε γενικές γραμμές έχει πλάκα! Και αν δε το βλέπετε είναι επειδή δε θέλετε να το δείτε. 

Ειλικρινά έχω βαρεθεί να βλέπω γύρω μου ανθρώπους αγέλαστους και μίζερους που βρίσκουν ένα πρόβλημα σε κάθε λύση που τους προσφέρεις. Kαι εκνευρίζονται όταν βλέπω άτομα να χαλάνε τη ζαχαρένια τους για θέματα σχετικά ασήμαντα ή νευριάζω ακόμα και με τον εαυτό μου όταν με ''πιάνω'' να χαλιέμαι για ζητήματα πεζά. Γιατί οι μεγαλύτερες συμφορές εμπεριέχονται σε θανάτους, ασθένειες και ανέχεια. Όλα τα άλλα είναι μαλακίες. 

Γι'αυτό και πρέπει να γελάμε με τις αναποδιές της ζωής, να τις παίρνουμε στην πλάκα κι έτσι να είμαστε εμείς οι νικητές. Όταν χάνουμε ένα φίλο ή έναν ερωτικό σύντροφο δεν πρέπει να μας παίρνει από κάτω. Γιατί δεν ήρθε και η καταστροφή του κόσμου! Ας μην κοιτάμε μόνο τον εαυτό μας. Ας χαμογελάσουμε στον απέναντί μας και ίσως να μας βγει και σε καλό, που ξέρεις; 

Ok. Καμιά φορά η ζωή μπορεί να'ναι σκατά. Το'χουμε όλοι σκεφτεί και το'χουμε όλοι ξεστομίσει. Αν και για μένα η ζωή φέρνει περισσότερο σε φαρσοκωμωδία.  Ό,τι και να'ναι, εσύ να χαμογελάς! Το χρωστάς πρώτα απ'όλους στον εαυτό σου! Ψάξε να βρεις κάτι θετικό σε ό,τιδήποτε σου φαίνεται δυσάρεστο. Αν έχεις διαβάσει και την ''Πολυάννα και το παιχνίδι της χαράς'' θα με καταλάβεις καλύτερα. Και πες ευχαριστώ για όσα έχεις, μάθε να μην είσαι αχάριστος γιατί τότε η ζωή μπορεί και να μη σου φερθεί καλά. Να'χεις κατά νου πως δεν είναι πάνω απ'όλα ο εαυτός σου. Γιατί δεν είσαι τίποτα ουσιαστικά, είσαι ο ένας από τους πολλούς. Δεν είσαι ξεχωριστός. Εκτός αν είσαι λίγο ψώνιο και το'χεις πιστέψει. Εκεί το πράγμα αλλάζει, έχεις άλλα θέματα.

Προσωπικά όταν δεν είμαι καλά, ντύνομαι και βγαίνω έξω και πάντοτε βρίσκω κάτι που μου φτιάχνει τη διάθεση. Μπορεί να'ναι ένα παιδί που μου χαμογελάει και ζητά να παίξει μαζί μου. Ή ίσως ένας άγνωστος που κάτι πάνω μου τον τράβηξε για να μου προσφέρει ένα του χαμόγελο. Ή μπορεί να συμβεί κάτι παράδοξο που με παρακινεί να γελάσω. Και αν πάλι καθίσω και σκεφτώ... όλες οι όμορφες στιγμές της ζωής μου σχετίζονται με ένα χαμόγελο. Ένα χαμόγελο που έλιωσε τον πάγο ή ένα χαμόγελο που σήμαινε μια συγγνώμη ή ένα ''σ'αγαπάω'' ή ένα ''σε στηρίζω''. Στιγμές πολύτιμες που καμιά φορά δε τους δίνουμε την απαραίτητη σημασία.

Και όλα αυτά για χάρη δύο στίχων του Τάσου Λειβαδίτη που μου αφιέρωσαν σήμερα:
''Όλα μπορούσανε να γίνουνε στον κόσμο,αγάπη μου,τότε που μου χαμογελούσες.
Στην πιο μικρή στιγμή μαζί σου,έζησα όλη τη ζωή''.

Μην επιτρέψετε σε κανέναν να σβήσει το χαμόγελό σας.
Καλή εβδομάδα!



14 σχόλια:

  1. Δανάη μου καλησπέρα δεν υπάρχει μεγαλύτερο δώρο για κάποιον από το να ζεί πλάι σε έναν χαμογελαστό άνθρωπο,είναι ευλογία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχεις δίκιο. Μάλλον πρέπει να αρχίσω να το εφαρμόζω πιο συχνά!
    Άλλωστε ένα χαμόγελο γεμίζει τόσο αυτόν που το δέχεται όσο και αυτόν που το προσφέρει χωρίς να κοστίζει τίποτα!
    Καλή εβδομάδα! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. κι έτσι να συνεχίσεις,με χαμόγελο!!!
    το κυριότερο δεν μας είπες !ποιος έκανε τέτοια αφιέρωση;;
    χιχιχιχι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελπίζω κι εγώ να συνεχίσω!! :)

      Χμμμ κάποιος σημαντικός για μένα! :P

      Διαγραφή
  4. Γεια σου Δαναη, πολυ ωραια αναρτηση
    σιγουρα χρειαζομαστε περισσοτερο γελιο στην καθημερινοτητα μας και καλα εμεις οι νεοι ειμαστε πιο αισιοδοξοι οι μεγαλυτεροι ομως τρομοκρατουνται απο τα ΜΜΕ και τις εξελιξεις που καιρος για γελιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ πολύ! :)

      Συμφωνώ μαζί σου. Έχει επικρατήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό η λογική της τρομοκρατίας από τα μέσα. Κι είναι δύσκολο κάποιος να χαμογελάει με όσα συμβαίνουν γύρω μας. Αλλά πρέπει να προσπαθούμε και να μην παραιτούμαστε. :)

      Διαγραφή
  5. Χαχαχκχαχαχα!!!!
    Μη με παρεξηγησεις αλλα εχω αποφασισει να ειμαι χαρουμενος κ χαμογελαστος!!!!! :-D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άλλο χαρούμενος και χαμογελαστός και άλλο χαζοχαρούμενος που είσαι εσύ. :P

      Διαγραφή
    2. Ρε μν δεις εναν ανθρωπο να γινεται χαρουμενος κατευθειαν!!!Πφφφ!!!!
      Κακιστρω!!!!:-P

      Διαγραφή
  6. όταν μια πεσιμίστρια διαβάζει κάτι τέτοιο..
    χαμογελάει και κλαίει μαζί!τι να σου πω.......
    http://www.youtube.com/watch?v=vqZBUrQdhXw&feature=related
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτο το αστέρι είναι για όλους μας,Δαναη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.