Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Τι πα να πει γυναίκα;



Εν μέσω μίας ταραγμένης και περίεργης εποχής έρχομαι εγώ σήμερα να αναρωτηθώ , όπως άλλωστε φανερώνει και ο τίτλος , τι πάει τέλος πάντων να πει γυναίκα. Κι είναι ένα κείμενο που πρωτίστως θα το αφιέρωνα στις σημερινές ‘’σκληρές’’ φεμινίστριες. Πόσος λόγος δεν έχει γίνει (και ειδικά τις τελευταίες δεκαετίες) για το πολυσύνθετο ρόλο της γυναίκας; Επαγγελματίας (ίσως και καριερίστα) , μητέρα , σύζυγος / σύντροφος μα και γυναίκα. Με ό,τι και αν σημαίνει αυτός ο τελευταίος, πολύ γενικός όρος. 

Και γύρω απ’αυτό το γενικό όρο έχει χτιστεί μία ολόκληρη βιομηχανία. Μία βιομηχανία ομορφιάς, μόδας και ματαιοδοξίας. Διότι μπορεί οι άντρες χρόνια και χρόνια να κατηγορούν τις γυναίκες για ματαιοδοξία κι επιπολαιότητα, όμως στην πραγματικότητα είναι και αυτές θύματα της νέας τάξης πραγμάτων. Οι γυναίκες, βέβαια , από την αρχαιότητα ακόμη έδειχναν ένα κάποιο ενδιαφέρον για την εμφάνισή τους. Είναι ας πούμε και στη φύση τους. Η γυναίκα εθεωρείτο ωραία και πολύτιμη (λόγω του ότι φέρνει παιδιά στον κόσμο) κι έτσι έμενε προστατευμένη στο σπίτι όσο ο άντρας κυνηγούσε, πολεμούσε, δούλευε. 

Άλλο όμως το τότε και άλλο το τώρα. Τα χρόνια πέρασαν, ο κόσμος άλλαξε κι εξελίχθηκε, η γυναίκα βγήκε από το σπίτι, εργάστηκε, το πάλεψε να γίνει ίση με τον άντρα. Όσο όμως και αν το πάλεψε, στην κοινή συνείδηση και στο κοινό νου ο άντρας είναι πάντοτε λίγο ανώτερος πνευματικά. Κι εγώ το πιστεύω πως αυτή η άποψη διαμορφώθηκε κυρίως από την προαναφερθείσα βιομηχανία.

Δείτε τηλεόραση, διαβάστε περιοδικά και πείτε μου ποια είναι η γυναίκα του σήμερα. Είναι μία ψηλή, αδύνατη κοπέλα, κατά προτίμηση ξανθιά, πολύ όμορφη, πολύ βαμμένη, με ρούχα που λίγα αφήνουν στη φαντασία η οποία είναι τόσο ηλίθια, ώστε να χαίρεται και να χοροπηδά σαν κατσίκι επειδή αγόρασε ένα κόκκινο κραγιόν, μία δερμάτινη τσάντα ή ένα πανάκριβο ζευγάρι γόβες. Η γυναίκα παρουσιάζεται ως ένα ον με μάλλον χαμηλό iq κι έντονη επιφανειακή τάση της οποίας το μεγαλύτερο ταλέντο είναι να ανοίγει τα πόδια της για να δέχεται πολλούς και διάφορους φαλλούς. 

Με τούτα και με κείνα γεμίσαμε από κομπλεξαρισμένους ανθρώπους. Διότι για παράδειγμα η παχουλή κοπέλα δεν νιώθει την ίδια αυτοπεποίθηση με κείνη την κοπέλα που είναι σαν φωτοτυπία της Barbie σε Α3 κόλλα. Και από την άλλη η Χ κοπέλα που δε διαθέτει τη τάδε φιρμάτη τσάντα με τα κακόγουστα λογότυπα τυπωμένα παντού επάνω της δε τυγχάνει της ίδιας αποδοχής από μία τυχαία παρέα σε σχέση με τη Ψ κοπέλα που τη διαθέτει. Και κάπως έτσι οι γυναίκες της εποχής μου χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες (με υποκατηγορίες από κει και πέρα).

Από την μία είναι αυτές που μιμούνται τα προβαλλόμενα πρότυπα. Ακολουθούν την μόδα ακόμα και αν είναι για γέλια (με βάση πάντα την κοινή λογική), τρέχουν και αγοράζουν τα νέα καλλυντικά ή ρούχα ακόμη και σε εποχές κρίσης (shopping therapy – άλλη μεγάλη απάτη) , συχνάζουν σε μοδάτα club ντυμένες και βαμμένες –να το πω;- σα λατέρνες , περισσότερο για να δειχθούν παρά για να περάσουν καλά με αρσενικά παρομοίου βεληνεκούς να λιγώνονται μπροστά τους και είναι τόσο καλλιεργημένες , όσο κι ένα νεογέννητο. Από την άλλη είναι οι ‘’αντρογυναίκες’’. Και δε σου μιλώ για κορίτσια με τσαμπουκά, αλλά για μια φάρα που πραγματικά τη θεωρώ άσχημη : για τις ευνουχίστριες. Αναγνωρίζονται εύκολα επειδή βρίζουν όπου σταθούν και όπου βρεθούν το αντρικό φύλο, έχουν ατάκες κλισέ σε στυλ ‘’οι άντρες είναι πεταμένα λεφτά’’ ,  είναι βέβαια γυναίκες περιποιημένες κι όμορφες, όμως δείχνουν στους άντρες τόση τρυφερότητα , όση η Παπαρήγα στο Τσίπρα. 

Τώρα εγώ κάθομαι και πραγματεύομαι ένα θέμα που μου φαίνεται μάλλον passé. Ούτως ή άλλως τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει. Θα συνεχιστούν τα ίδια με τις μόδες (αν και θεωρώ πως παρόμοια κατάληξη θα έχει και το αντρικό φύλο), η γυναίκα θα παραμείνει στην κοινή συνείδηση κατώτερη ενώ θα θεωρεί πως είναι ‘’ίση’’ με τον άντρα και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις θα θεωρεί πως είναι και ανώτερη ‘’εξαφανίζοντας’’ το αντρικό φύλο, οι σχέσεις θα συνεχίσουν να είναι επιφανειακές και δύσκολες, γενικότερα άστα λα βίστα μωρό μου. Μου έρχονται κατά νου οι στίχοι του Άσιμου. ‘’Γιατί σώνει και καλά τη φαλλοκρατία να την αντιστρέψουμε σε αιδιοκρατία; Δε χρειάζεται τόσο πια το μένος, καταργήστε τα τους ρόλους και το γένος…’’. Δε συμφωνώ απόλυτα, αλλά κάπως έτσι θα τα έλεγα κι εγώ. 

Εγώ, αν συμβούλευα, θα έλεγα να διαβάζουμε που και που κανένα βιβλίο (εκτός από τον καζαμία και το –λέμε τώρα- ‘’Αγάπημουσεπρόδωσααλλάγύρναπίσωδιότιπολύσεαγάπησα’’ της Μουρμουρίδας Μουρμουρίδου. Kαλή η τσόντα,αλλά…) διότι προσωπικά βαρέθηκα να βλέπω ωραίες γκόμενες και αποτριχωμένους γκόμενους με μυαλό πιθήκου. Μακάρι να θεωρηθεί και αυτό ντεμοντέ κάποτε μπας και αλλάξει ο κόσμος. Εγώ πάντως το θεωρώ.
Αυτά.

13 σχόλια:

  1. Συμφωνώ ενώ ο στίχος του ΆΣιμου τα λέει όλα!Και πίστεψε με αυτές οι φωτοτυπίες που περιγράφεις τις βαριέται εύκολα κανεις,ενώ αυτές με προσωπικότητα δημιουργούν τα μεγαλύτερα καψίματα και πυρκαγιές γιατί απλά μπορούν,γιατί απλά η προσωπικότητα τη κάνει γυναίκα!
    Αυτά!

    Σε χαιρετώ!:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το θέμα είναι ότι δεν έχουν όλοι την ίδια γνώμη με σένα. Βέβαια και οι γυναίκες δεν είναι άμοιρες ευθυνών, με την έννοια ότι κι εκείνες με τη σειρά τους κάνουν πολλές φορές επιφανειακές επιλογές.
      Όμως είναι αλήθεια πως για να διατηρηθεί το ενδιαφέρον σου για κάποιο άτομο μετράει τελικά το ποιος είναι στην ουσία του. :)

      Διαγραφή
    2. Αυτό αγαπητή μου έιναι ένα πρόβλημα των άλλων και όχι δικό μας!:Ρ

      Υπάρχει ένα ωραιο ποιημα του Βολκωφ που τα καταγγέλει όλα αυτά!Κάτσε να σου στείλω τα αποσπάσματα στο μαιλ!

      Ε μααα!Την πλαστικία τη βαριέσαι,ψάχνεις παντα τα γλυκά στο εσωτερικό!:Ρ:Ρ

      Διαγραφή
    3. Ναι, αλλά επηρεάζει και εμάς τρόπον τινά! :P

      Πολύ ωραίο το ποίημα που μου έστειλες, μόλις το διάβασα! :)

      Διαγραφή
    4. Πράγματι και αυτό είναι μια αρνητική παρενέργεια!:Ρ

      Βασικά είναι αποσπάσματα ενός ποιήματος!:)
      Η συλλογή λέγεται Γιουβενάλης!Αν είναι μπες στο μπλογκ του για να διαβάσεις λίγο παραπάνω να δεις τι παίζει!
      http://theodosisvolkof.blogspot.gr/

      Διαγραφή
  2. Έχουμε χάσει τα αυγά και τα πασχάλια πια...
    Το ίδιο πράγμα σκεφτόμουν και για τους gay. Όπως να το κάνεις υπάρχει πάντα ένας παραλληρισμός μεταξύ αυτών. Απο την άλλη αν κάποιοσ/κάποια πάει ενάντια στο "ρεύμα", διατηρώντας την ακεραιότητα του, πάει στα αζήτητα...
    Should we stay or should we go?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ μαζί σου. Βασικά, νομίζω , πως όλοι οι άνθρωποι είμαστε λίγο - πολύ θύματα των απόψεων που έχουν διαμορφωθεί από άλλους.
      Και αλήθεια, όσοι είναι λίγο ''διαφορετικοί'' θεωρούνται ξενέρωτοι, εκτός εποχής , ακόμη και αντιερωτικοί.

      Παράξενη εποχή.

      Διαγραφή
  3. Δεν ξέρω. Πάντα με κούραζε αυτή η αντιπαλότητα. Και πάντα πίστευα ότι για καλά αποτελέσματα πρέπει να υπάρχει συνεργασία μεταξύ των φύλων. Τώρα όσον αφορά στις μόδες κ.λπ. δεν θα με χάλαγε να ήμουν ψηλή, αδύνατη, ξανθιά, καλοβαμμένη, αλλά πίστεψέ με ποτέ δεν προλάβαινα να ασχοληθώ με κάτι περισσότερο εκτός από το να έχω μια όσο γίνεται πιο αξιοπρεπή εμφάνιση που πρωτίστως ικανοποιεί εμένα!
    Τελικά ίσως το μυστικό βρίσκεται στο να είμαστε εμείς ικανοποιημένοι από τους εαυτούς μας...
    Καλό βράδυ!

    ΥΓ. Δεν θα τον βάλω τελικά τον Πάγκαλο! Άργησα να φτιάξω κάτι και νομίζω ότι τον έχουν δει όλοι πλέον! Πάντως σε ευχαριστώ και πάλι! Φιλί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ μαζί σου. Η ''μάχη'' μεταξύ των φύλων είναι ανούσια αλλά συνεχίζει και πιθανώς θα συνεχίζει να υφίσταται.
      Παιδί μου, όσον αφορά την εμφάνιση, εμείς σπάμε και τα κατεστημένα! :P
      Αλλά πέραν της πλάκας πάνω απ'όλα μετράει εμείς να νιώθουμε οκ με αυτό που είμαστε, τόσο έξω όσο και μέσα.

      Δεν πειράζει! :)
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  4. Xαχαχαχαχα από ότι βλέπω γύρισες δυναμικά!!

    Κοίτα εγώ πιστεύω πως όλοι έχουν πρότυπα.Και αυτά συνήθως για της γυναίκες όπως είπες και εσύ θέλουν να είναι φωτοτυπίες της μπάρμπι και οι άντρες έχουν ως πρότυπα αυτούς τους διάσημους ηθοποιούς και ποδοσφαιριστές με κοιλιακούς και μπράτσα!Και στην τελική εγώ είμαι της θεωρίας τα πάχυ μας τα κάλλι μας(όπως και να γράφετε :Ρ;Ρ )

    Και συμφωνώ επίσης ιδιαίτερα μαζί σου με τις τελευταίες φράσεις σου!!

    Φιλιάάά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυναμικότατα! Και ξανά προς τη δόξα τραβά! :P

      Όλοι έχουν πρότυπα , όντως. Εγώ είμαι της θεωρίας, ας είμαστε, όπως εμείς γουστάρουμε, διχως να επηρεαζόμαστε από εξωτερικούς παράγοντες! ;)

      Φιλιά!

      Διαγραφή
  5. Μ'άρεσαν πολύ οι σκέψεις σου. Στο όνομα μιας δήθεν ισότητας των δύο φύλων η γυναίκα αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα το οποίο πρέπει να έχει συγκεκριμένη τυποποίηση ώστε να ανταποκρίνεται υποτίθεται στις ορέξεις των ανδρών, όμως το μόνο που προκύπτει από την προβολή συγκεκριμένων προτύπων γυναίκας είναι η αύξηση των κερδών των καπιταλιστικών βιομηχανιών μόδας και η απώλεια ταξικής συνείδησης των γυναικών. Ο φεμινισμός είναι ένα ουσιαστικό κίνημα όταν ενώνει τις διεκδικήσεις του με τις ευρύτερες διεκδικήσεις της κοινωνίας και δεν πέσει στη λούμπα που αναφέρει ο Άσιμος.
    Καλό σου βράδυ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που συμφωνούμε! :)
      Έχεις δίκιο σε όλα όσα λες. Δυστυχώς έτσι είναι. Ως εμπόρευμα.

      Καλό ξημέρωμα!

      Διαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.