Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Πρόταση: ''Ένας νομοταγής πολίτης'' (1974)

Θα'χετε αντιληφθεί πως σε αυτό το ιστολόγιο εξομολογούμαι κυρίως τις σκέψεις μου ή μιλώ για διάφορα βιώματά μου. Όμως,σε γενικές γραμμές,δεν παύει να'ναι ένα blog ποικίλου περιεχομένου.
Έτσι, απόψε, λίγο πριν πέσω για ύπνο,  έχω να σας προτείνω μια πολύ αγαπημένη μου ταινία, την οποία και ξαναείδα απόψε. Μπορώ να πω πως κάθε φορά βρίσκω και κάτι καινούριο να με συγκινεί και τα συναισθήματά που μου προκαλούνται είναι πάντοτε της ίδιας έντασης.
Μιλώ, λοιπόν, για το ''Ένας νομοταγής πολίτης'', μία ταινία του 1974. Πάνω στην μεταπολίτευση και γενικότερα σε μία εποχή παρακμής του ελληνικού κινηματογράφου. Πρωταγωνιστής ο ταλαντούχος Σωτήρης Μουστάκας, ίσως στον κινηματογραφικό ρόλο της ζωής του. Στο πλάι του, ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, η Νόρα Κατσέλη, ο Βαγγέλης Καζάν, η Άννα Αδριανού (σε πολύ νεαρή ηλικία), η Λουίζα Ποδηματά, η Μαρία Ζαφειράκη κ.α. Σε σενάριο Κώστα Μουρσελά (πρόκειται για την μοναδική σεναριογραφική του απόπειρα στον κινηματογράφο απ'ό,τι είδα) και σκηνοθεσία Ερρίκου Θαλασσινού.


Η υπόθεση περιστρέφεται γύρω από την μίζερη ζωή του Γρηγόρη, ο οποίος καταπιέζεται και καθοδηγείται σε όλες τις πτυχές της ζωής του : από το διευθυντή του,την μητέρα του, το θείο του, αλλά και από το κοινωνικό του περιβάλλον γενικότερα. Μοναδική χαρά στη ζωή του είναι η Ιουλία με την οποία διατηρεί παράνομο ερωτικό δεσμό. Όμως αναγκάζεται, έπειτα από πιέσεις συγγενών, να την εγκαταλείψει καθ'ότι θεωρείται...κατώτερης τάξης και να αρραβωνιαστεί την Κούλα, ένα ''καλό κορίτσι'' του κύκλου τους.


Το γεγονός πως ένας συνάδελφος και φίλος του πρόκειται να παντρευτεί την Ιουλία, αποτελεί και το τελειωτικό χτύπημα για το Γρήγορη. Πνιγμένος από όλη αυτή την κοινωνική καταπίεση και τον έλεγχο, γίνεται το...ΜΠΑΜ.Αρχίζει να κάνει ό,τι γουστάρει. Ξοδεύει αλόγιστα τον μισθό του, βάφει τα έπιπλα του σπιτιού του, αντιδρά στις παρατηρήσεις του θείου και της μητέρας του, ντύνεται γυναίκα, ντύνεται σαν το αφεντικό του... Ωστόσο, η κατάσταση φτάνει στα άκρα όταν ο Γρήγορης γίνεται ο διευθυντής της εταιρείας στην οποία δούλευε και αναλαμβάνει να βγάλει λόγο στους υπόλοιπους υπαλλήλους. Στον λόγο του αυτό θέτει πρωτάκουστες απαγορεύσεις, επιτρέπει στους εργαζόμενους να κάνουν ό,τι θέλουν και το κοινό δείχνει να σοκάρεται και σπεύδει να απομακρυνθεί από τον παράφρονα διευθυντή.


Ο Γρηγόρης πια έχει τρελαθεί. Η Ιουλία αναλαμβάνει να τον φροντίσει και κλείνεται σε ψυχιατρική κλινική. Τα λόγια του ψυχιάτρου προς την οικογένεια του Γρηγόρη είναι γροθιά στο στομάχι. Τους διαβεβαίωνει πως μάλλον θα γίνει καλά, καθώς...''θα μάθει πως πρέπει να σιχαινόμαστε τους άλλους και ταυτόχρονα να τους βγάζουμε το καπέλο και να τους αρνούμεθα και να υποτασσόμεθα σ'αυτούς,να θέλουμε το καλό και να κάνουμε το κακό,να αγαπάμε την Ιουλία και να παίρνουμε την Κούλα,να πιστεύουμε στους φίλους και να προδίδουμε τους φίλους...'' Θα πρέπει να προσαρμοστεί όπως προσαρμόζονται όλοι. Ή...όχι;


Μαγικό και το τραγούδι του Αντώνη Καλογιάννη που συνοδεύει την ταινία.
Η ταινία υπάρχει ανεβασμένη στο youtube, για όποιον ενδιαφέρεται.



Δείτε την! Είναι πάντοτε επίκαιρη... δυστυχώς!

Καλό ξημέρωμα...

13 σχόλια:

  1. Ευχαριστούμε για τη πρόταση!! Καλο ξημέρωμα εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλή πρόταση να δω πότε θα τη δω όμως!!Με έχει φάει το διάβασμα προς το παρόν!!

    ΒΟΗΘΕΙΑ ΔΑΝΑΗ,ΣΩΣΕ ΜΕΕΕ!!!:( :Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρας συγγνώμη...αλλά τι ώρες διαβάζεις; :P
      Εγω ξεκινώ πρωί/μεσημέρι και ως το βράδυ είμαι κομπλέ!Εσύ μεταμεσονύκτια κάθεσαι; :P

      *Ξεκίνησες σήμερα; Aν ναι, καλή αρχή! :P

      Διαγραφή
    2. Βασικά μεσημέρι ξεκίνησα αλλάααα τα μεσάνυχτα,μεσάνυχτα!!Ααααχ!!!!

      Ξεκινώ,ξεκινώ!!!:(

      Ευχαριστώ!!ΕΠίσης!!:)

      Διαγραφή
    3. ΟΡΓΑΝΩΣΟΥ ΡΑΑΑΑΣ!

      Εγώ τη Δευτέρα ξεκινώ, από τώρα εύχεσαι; Ευχαριστώ πάντως! :P

      Διαγραφή
    4. Οργανωμένος είμαι αλλάαα δεν βγαίνει αλλιώς!!Δίνω σε μερικές ώρες κια εχω τα καταραμέναααα τα λατινικά ακόμααα!!Φτουυ!!:(

      Ε δε πειράζει!!Νωρίς και τοκισμένα!!:Ρ

      Διαγραφή
    5. Τι μάθημα δίνεις χρυσό μου; :P

      Διαγραφή
    6. Μεσαιωνική αλλά το ξεπέταξα με 9!!!:Ρ:Ρ:Ρ

      Διαγραφή
  3. Προφορικό και έλεγε βαθμούς!!!:Ρ:Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.